vrijdag 25 maart 2016

Erwtensoep en Gonzosaus.

Saint Germain soep is een beroemde Franse redelijk dikke soep van spliterwten, dat is zeker, maar net als alle klassiekers, zijn er meerdere varianten: die met broodcroûtons en die met spek. Welke soep authentiek is laat ik in het midden, maar ze zijn beide lekker, daarom hier de beide versies.De soep zou zijn vernoemd, volgens sommigen althans, naar de 18e eeuwse avonturier, uitvinder, amateur-wetenschapper, violist, amateur componerende musicus, pianist, charlatan, hoveling Graaf van Saint-Germain (1710?-1784), de zogenaamde “onsterfelijke Duitse alchemist ‘, die minister van oorlog was onder koning Lodewijk XV. Dit zou natuurlijk mogelijk kunnen zijn, want in die tijd gaven koks namen van buitengewone publieke figuren aan gerechten of werd de persoon geassocieerd met een ingrediënt (de term Saint Germain wordt ook gebruikt in combinatie met andere recepten en duidt dus op de aanwezigheid van spliterwten), maar er is geen enkel bewijs van terug te vinden. Of zou het gewoon genoemd zijn naar één van de vele gemeenten in Frankrijk dat de naam Saint Germain draagt? Maar welke dan?



Klik hier voor gelijkaardige recepten.