donderdag 31 maart 2016

Gebakken zalm met een soja-mirinlaagje.
Saku Nanban-yaki.


Omdat vis een van de hoofdbestanddelen van het Japanse voedsel is, is het niet verwonderlijk dat man in Japan talrijke methoden kent om vis te bereiden. Met dit recept kunt U zalm eenvoudig en snel klaarmaken. De smaak van het gerecht is dankzij de boter en het bakvocht, de zoete rijstwijn en de sojasaus zeer evenwichtig. Omdat verse zalm iets bijzonder is, is dit recept ook geschikt voor feestelijke gelegenheden.

Ingrediënten.

- 1 el plantaardige olie
- 4 moten zalm ( ong 200gr ) afgespoeld en drooggedept.
- 40gr melkerijboter
- 3 el rijstazijn
- 3 el mirin *
- 1 el dikke zwarte sojasaus
- 4 tl lichte sojasaus
- 1 bosuitje in dunne ringetjes
- 1 citroen in vier partjes voor de garniering

* Mirin is zoete, goudgele rijstwijn met een alcoholgehalte van ongeveer 14%, die voor 40 à 50% uit suiker bestaat. Er bestaat ook azijn gemaakt van mirin die qua smaak nog het best aanleunt bij een goede sherryazijn. mirin en mirinazijn worden vaak gebruikt in Japanse gerechten. Zo is mirin een essentieel onderdeel van teriyakisaus.
Mirin heeft een gouden tint, dat is heel prettig voor het oog. Bovendien zal de opname van deze zoete kookwijn ook lichte glans geven wanneer gebruikt voor de bereiding van vis en diverse soorten vlees. Mirin gebruiken als ingrediënt voor bekleding of deklaag met een saus helpt bij het verbeteren van de presentatie van de schotel, waardoor het voedsel zowel visueel aantrekkelijk is als smaakvol. 

Bereiding.

1/
De olie in een pan verhitten.
De zalm daarin aan elke zijde ongeveer 3 minuten goudbruin bakken.

2/
De boter toevoegen en laten smelten.
De zalm aan beide kanten door de boter halen en op een schaal leggen en warm houden.

3/
De ristazijn, mirin en sojasaus in de pan schenken.
Onder voortdurend roeren 1 minuut laten koken op een laag vuur.
Bosuitje toevoegen en alles goed vermengen.

4/
Het glazuurmengsel uit de pan over de zalm scheppen en de vis direct serveren.
De partjes citroen op tafel zetten.
Zo kan ieder de zalm naar eigen smaak besprenkelen met citroensap.Serveertips.

U kunt de zalm presenteren als onderdeel van een Japans menu met rijst, groenten en ingelegde
rettich ( Nauw verwant aan radijs is de Rettich is de Duitse benaming voor de witte zomerrammenas, die er uitziet als een witte winterwortel.). Wilt U een westers menu, combineer dan de zalm met gestoomde nieuwe aardappelen -bestrooid met fijngehakte dille- en een komkommersalade.

Wat drinken wij erbij.

Chinese of Japanse groene thee smaakt uitstekend bij deze zalm. Als U kiest voor wijn, dan adviseer ik U een fonkelende Sauvignon Blanc.

Zo kan het ook.

Dit gerecht wordt nog smakelijker met 1 kg rauwe scampi's. De scampi's pellen en het darmkanaal aan de rugzijde verwijderen. Op keukenpapier goed droog laten worden. 3 à 4 minuten laten bakken in de 2 eetlepels plantaardige olie met 2 theelepels fijngehakte knoflook. Ga verder bij stap 2.