maandag 25 april 2016

Carpaccio van rosbief met asperges.

Carpaccio van rosbief met asperges.





 Asperges mogen dan al bijna het hele jaar door te krijgen zijn, het is veel interessanter om ze in het volle seizoen (mei-juni). De kwaliteit én de prijs is dan beter.
Witte asperges groeien in een opgehoogd grondbed en dus in het donker waardoor ze wit blijven. Groene asperges zijn afkomstig van dezelfde plant maar worden boven de grond geteeld. Vandaar de groene tot violetgroene kleur. De groene asperge smaakt sterker, een beetje zoetig, terwijl de witte een meer verfijnde, nootachtige smaak heeft. Qua voedingswaarde zijn ze vergelijkbaar, al bevat de groene asperge meer vitaminen en mineralen.



Rosbief :

Ingrediënten :
1.    600 gr rosbief.
2.    200 à 300 gr gemengde kruiden, peterselie, bieslook, citroenmelisse, teentje knoflook, dragon, kervel, marjolein, stengeltje salie en lavas.
3.    1 Eetlepel geraspte schil van een goed gewassen citroen.
4.    1 Eetlepel vers gemalen peper.
5.    200 gr zeezout.
Bereiding :
1.    Was en hak de kruiden fijn.
2.    Meng de citroenschil en de peper met het zout.
3.    Spreid een stuk doorzichtige folie uit, iets groter dan de rosbief, en verdeel het mengsel van zout en kruiden er gelijkmatig overheen.
4.    Leg de rosbief in het midden van dit kruiden bed, sla de folie er voorzichtig omheen en druk stevig vast.
5.    Leg de rosbief in een geschikte langwerpige vorm, dek hem af met een plankje en verzwaar met een gewicht van ongeveer 2 kg ( b.v. conserven blikken).
6.    Laat ongeveer 24 uur in de koelkast marineren.
7.    Veeg na het marineren het kruidenmengsel af met keukenpapier.
8.    Snijd met een vlijmscherp mes de rosbief in dunne plakken. Leg deze tussen twee vellen aluminiumfolie en rol ze met een deegrol flinterdun uit.

      9.    Serveer op een bord enkele sneetjes van de rosbief met de kruiden en de asperges.
10.    Eventueel schilfertjes Parmezaanse kaas erover doen.
11.    Geef er geklaarde boter en gebakken nieuwe aardappelen bij.

Klik hier voor recept van Carpaccio van zalm met asperges.