vrijdag 20 mei 2016

Parelhoen met bigaradesaus.

Parelhoen met bigaradesaus.





Parelhoen :

Het parelhoen komt oorspronkelijk uit Afrika en lijkt enigszins op de kalkoen. Het heeft een kale kop met lellen en witte stippen op het verenkleed.
Parelhoenders worden als siervogels op bijvoorbeeld kinderboerderijen gehouden.


Ingrediënten :
  • Parelhoenders
  • Enkele lapjes spek
  • Ajuin, wortel, Tijm en laurier
  • Tomatenpuree
  • Bruine suiker
  • Azijn
  • Rode wijn
  • Een glas rode port
  • Bruine fond
  • Fruitsap van verse appelsienen

Bereiding :
  1. De parelhoenders  kruiden met peper en zout, en de borsten afdekken met spek.
  2. Bakken in een voorverwarmde oven van 180° gedurende 25 min. tot gaartijd.
  3. Haal het spek er af en laat nog een 8 tal minuten doorbakken tot ze een mooi bruin korstje hebben. Bedruip regelmatig het vlees met het braadvocht.

Bigaradesaus :
  1. Ajuin, wortel, tijm en laurier aanstoven.
  2. De tomatenpuree en bruine suiker aan toevoegen en dit alles laten karamelliseren.
  3. Blussen met azijn, rode wijn, glas port, bruine fond en braadvocht.
  4. Het fruitsap en eventueel wat geraspte schil van de sinaasappel toevoegen.
  5. Dit alles ong. 35 min. laten doorkoken
  6. Saus zeven en binden met bruine roux.
  7. Serveren met maantjes van sinaasappel pelé à vif.