vrijdag 10 juni 2016

Poires religieuse.

Poires religieuse.



Ingrediënten :

  • 4 halve peren op sap
  • 125 gr bloemsuiker
  • 4 eierdooiers
  • 1/ 4 liter melk
  • 1 vanillestokje
  • 7 gr gelatine ( 3 à 4 bladeren )
  • 1/4 liter room
  • 125 gr fondantchocolade
  • Een beetje gemalen amandelen
Bereiding :

1/ Een Engelse crème bereiden met chocolade.

  1. De gelatinebladeren in een kom met koud water laten weken.
  2. 1/4 liter melk aan de kook brengen in een "russe" met vanillestok, de nodige chocolade erin mengen en met een klopper goed bewerken om stukjes te vermijden.
  3. De eierdooiers goed roeren met 125 gr bloemsuiker in een tweede "russe" of kom.
  4. De kokende melk al roerend met een klopper toevoegen en terug op het vuur plaatsen.
  5. De crème al roerend met een spatel doen binden tot deze de rug van een houten lepel lichtjes blijft bedekken ( porter à la nappe ). OPGELET : niet laten koken zoniet zouden de eierdooiers schiften.
  6. De geweekte gelatineblaadjes er doorheen roeren en de crème vervolgens door een fijne zeef gieten.
  7. De amandelen erin mengen.
  8. Laten afkoelen en tussendoor eens roeren.
  9. De vanillestok verwijderen.
2/ De room stijfkloppen.
3/ De peren goed laten uitlekken.
4/ De Bavarois verder bereiden :

  1. De room mengen met de afgekoelde Engelse crème wanneer deze laatste begint op te stijven.
  2. In een bavaroisvorm gieten en laten opstijven in de koelkast.
5/ De peren opdienen :

  1. De uitgelekte halve peren op een schaaltje leggen.
  2. Begieten met de chocoladebavarois.
  3. Laten afkoelen, versieren met slagroom, vanilleijs en een muntblaadje.