donderdag 14 juli 2016

Vers vijgentaartje met honing en vanille-ijs.

Vers vijgentaartje met honing en vanille-ijs.





De vijg is de vrucht van de vijgenboom (Ficus carica). De vrucht is van oorsprong vrij droog en zoet van smaak, maar wordt inNederland en België voornamelijk gekonfijt gegeten. Verse vijgen zijn tegenwoordig ook steeds meer in supermarkten, groentewinkels en op markten verkrijgbaar.
De vijg is één van de oudst bekende vruchten. Al rond 9000 v. Chr. werden vijgen verbouwd in een vroeg-neolithisch dorp in de Jordaan-vallei, 13 kilometer ten noorden van Jericho[1]. Tegenwoordig groeien zij ook veel in Zuid-Europese landen, zoals Frankrijken Griekenland. De vruchten zijn groen-geel of blauw-violet van kleur. Het vruchtvlees is wit-roze tot donkerrood van kleur. Vijgen zijn schijnvruchten: gevormd uit de bloembodem en de bloem. Zowel de pitten als het vruchtvlees zijn eetbaar.



Ingrediënten : 4 personen
  • 3 verse vijgen
  • 1 pakje bladerdeeg
  • Koffiebonen en bakpapier
  • Vanille-ijs
  • olijfolie
  • Vloeibare honing
  • Verse munt
  • Bloemsuiker
  • Vanillesaus : 2 dl melk - vanillestokje - 2 eetlepels suiker - 1 ½ koffielepels vanillebloem


Bereiding :
  1. Bereid de bladerdeeg volgens de aanwijzingen op het pakje.
  2. Verdeel het deeg over 4 ingevette taartvormpjes, prik het in, beleg het mat bakpapier en bestrooi met de koffiebonen. Bak de taartbodempjes ong. 10 min. in de oven.
  3. Breng voor de vanillesaus de melk aan de kook met vanilleschraapsel en suiker.
  4. Bind met vanillebloem en laat even doorkoken. De saus moet vloeibaar blijven.
  5. Snijd de vijgen in dunne schijfjes, bedek er de taartbodempjes mee en overgiet royaal met honing. Laat even carameliseren onder de grill.
  6. Bestuif de taartjes met bloemsuiker. Schik de taartjes op borden, omring ze met vanillesaus en schep er een bolletje vanille-ijs bij.
  7. Versier met muntblaadjes.


Klik Hier om een ander recept.