maandag 22 augustus 2016

Konijnenfilet met paddestoelen en geurige olijfolie.


Konijnenfilet met paddestoelen en geurige olijfolie.

Scan_20160822.jpg

Ingrediënten :

 • 1 konijnenfilet voor 4 personen
 • ¼  blokje kruidenbouillon
 • 50 gr okkernoten*
 • 110 gr eekhoorntjesbrood*
 • 50 gr gedroogde ham
 • peterselie
 • olijfolie

Bereiding :

 1. Snij de konijnenfilet in smalle dunne reepjes, bak ze aan in olijfolie en voeg ¼ kruidenbouillonblokje toe.
 2. Snijd het eekhoorntjesbrood in dunne schijfjes.
 3. Verdeel de gedroogde ham in roosjes. (zie foto)
 4. Hak de okkernoten en de peterselie fijn.
 5. Schik alle ingrediënten op borden en overgiet gul met zuivere olijfolie.

* Walnot-c-fotolia.jpgNoot van de goden
De bakermat van de walnoot ligt vermoedelijk in Babylon (het huidige Irak). Toen de Grieken deze voedzame houten vrucht leerden kennen, namen ze hem mee naar hun land om door selecteren en veredelen zowel de smaak ervan te verbeteren als de omvang ervan te vergroten. De walnoot beviel vervolgens ook dermate de Romeinen dat deze zorgden voor een wijde verspreiding ervan in Europa en Noord-Afrika. Hun waardering vinden we trouwens ook nog terug in de botanische naam van de walnoot “Juglans regia”, waarbij “Juglans” als samentrekking van “Jovis glans” zoveel betekent als “noot van Jupiter” of “noot van de goden”. In de 18e eeuw brachten vervolgens Franse monniken de walnoot tot in Californië, die tegenwoordig één van de grootste producenten is op wereldvlak.
*eekhoorntjesbrood.jpgEekhoorntjesbrood is een paddenstoel die behoort tot de familie Boletaceae. In de horeca wordt deze paddestoel ook wel vaker cèpe of porcini genoemd. Het is een uitstekend eetbare soort met een verfijnde smaak, die -ook in gedroogde vorm- uitstekend in fondue verwerkt kan worden.
In de Alpen zijn boleten in gedroogde vorm veelgevraagd en duur. Het gewoon eekhoorntjesbrood heeft aan de onderkant van de bruine, enigszins plakkerige hoed die 30 cm in doorsnee kan worden, een sponzig aandoend stelsel van fijne buisjes in plaats van lamellen.
De steel wordt niet langer dan 25 cm en vertoont een licht netwerk aan de bovenkant. Deze soort groeit vooral in Noord-Europa en het Alpengebied onder dennen en zilversparren.Geen opmerkingen:

Een reactie posten