dinsdag 16 augustus 2016

Wijn. De witte ANJOU: de grote onbekende.

Wijn. De witte ANJOU: de grote onbekende.
wijngaard.jpg


Anjou is gelegen in het Anjou-Saumur gebied van de Loire, gelegen tussen Nantes en het Saumurgebied. Het gebied van de appellation van de AOC Anjou strekt zich uit over 128 gemeenten van Maine-et-Loire, 14 van Deux-Sèvres en 9 van Vienne. Deze regionale AOC omvat vele subregionale en gemeentelijke AOC’s. Het gebied geniet van een zachtheid waarop de reputatie van de wijnen zijn gebaseerd. Het wijngebied loopt over het algemeen samen met het departement van de Maine en Loire, met uitzondering van de buur Saumur die over een eigen appellatie beschikt. De valleien van de Maine en de Layon vormen een grens in het westen, met grote productiezones die gesitueerd zijn langs de oevers van de rivieren Aubance en Layon.
Het Loiredal is het grootste wijngebied in Frankrijk dat 600 kilometer bestrijkt langs de rivier de Loire. Het gebied wordt in het oosten begrensd door Pouilly-sur-Loire en 250 kilometer westelijker door Nantes.


Quarts de Chaume
quarts.jpg


De appellatie Quarts de Chaume bevindt zich aan de oevers van de Loire, aan de benedenloop, meer bepaald ter hoogte van Angers. De appellatie brengt zoete witte wijnen voort.
Hoewel Quarts de Chaume slechts een bescheiden grootte kent, is het een legendarische cru die zijn naam dankt aan een historische gewoonte.
We vinden de wijngaarden enkel op de linkeroever, waar ze een deel van de hellingen innemen van de gemeente Rochefort sur loire. De wijngaarden bevinden zich aan de voet van het gehucht Chaume, op drie, door erosie vervormde, hellingen. Ze komen in waaiervorm naar de rivier - de Layon.
Quarts de Chaume is zeker een concurrent voor de prestigieuze buur van Bonnezeaux, die meer stroomopwaarts is gelegen aan de Layon.
domaine-des-baumard-quarts-de-chaume-loire-france-10274067.jpg
Quarts de Chaume is een stevige, liquoreuze wijn die geschonken kan worden zoals een Sauternes, dus als aperitief, bij ganzenlever, toast met rilletes, petés, en alle blauwe kazen. Schenk hem fris : 6 à 7 °C.


Savennières

saven.jpg

De appellatie Savennières bevindt zich aan de oevers van de Loire, aan de benedenloop, meer bepaald ter hoogte van Angers.
Eigenlijk houdt Savennières veel van discretie. Toch is het de onbetwiste wijnparel van de rechteroever van de Loire. De wijngaarden zijn gericht op het zuidwesten, en liggen stroomafwaarts van de samenvloeiing met de Maine. Ze bevinden zich op vier prachtige hellingen, op een smalle strook tussen het noordelijk gelegen Epiré en het westelijk gelegen La Possonnerie. De gemeente Savennières ligt pal in het middenvan die strook.
chateau-de-varennes-savennieres-blanc-2011.jpgDeze wijnen zijn eerder droog, maar krachtig van body. Zij hebben een verfijnde, volle fruitige smaak en worden het best gedronken op 8 à 9°C. Zij smaken heerlijk bij een vis met roomsaus, gerookte vis of zeevruchten.


Bonnezeaux
bonne.jpg
Bonnezeaux is een likoreuze wijn. De wijnen zijn op hun best wanneer de opbrengst lager is dan 25 hl/ha. De wijnen kunnen kwalitatief niet nippen aan de Quarts de Chaume maar er zijn toch prachtige exemplaren te vinden.
Het A.O.C wijngebied (sinds 1951) ligt in de gemeente Thouarcé, op de rechteroever van de Layon, onder de stad Anjou, in het departement Maine-et-Loire.
De wijnen worden pas echt goed na 5 jaar liggen.
De Chenin Blanc die pourriture noble ondergaat is de enige toegestane druif
bonnezeaux2.JPG
Geen opmerkingen:

Een reactie posten