zaterdag 16 april 2016

Vispannetje met zeevruchten.

Croustade van Zeevruchten.



Benodigdheden :
  • 50 gr zalm of tongfilet
  • Zeevruchtenmengeling ( de verkrijgen in het warenhuis )
  • scampi's
  • visfumet
  • blanke roux
  • bladerdeeg
  • eieren
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • room
  • boter
Bereiding :
  1. De scampi's pellen en tomatenpuree aanstoven in boter.
  2. Een scheut Cognac en de visfumet toevoegen.
  3. Dit brengen we aan de kook en langzaam laten trekken
  4. Passeren door een fijne zeef en binden met de roux en de room.
  5. De reeds gekookte vis, scampi's en zeevruchten eraan toevoegen.
  6. De vispannetjes voorverwarmen en deze ermee opvullen.
  7. Serveren met halve maantjes van bladerdeeg .
  8.  Bladerdeeg uitsnijden in de vorm van halve maantjes, bestrijken met eigeel en op een beboterde bakplaat leggen en afbakken in een voorverwarmde oven. 

Zie video voor andere mogelijkheden.


       

Duo van chocolademousses.

Chocolademousse.





Ingrediënten voor 4 personen.

  • 50 gr fondant chocolade ( 70% cacao )
  • 2 dl room
  • 3 eiwitten
  • 3 eetlepels melk
  • 40 gr bloemsuiker
  • 1 eetlepel chocoladeschilfers of chocolade korrels
  • 4 boudoirkoekjes

Bereiding :

  1. De chocolade laten smelten met de 3 eetlepels melk.
  2. De room stijf kloppen
  3. De eiwitten tot een vaste sneeuw kloppen
  4. De afgekoelde maar toch nog lichtjes vloeibare chocolade voorzichtig door de slagroom spatelen.
  5. Vervolgens de tot sneeuw geklopte eiwitten eveneens er door spatelen om een luchtige mousse te bekomen.
  6. Laten afkoelen inde frigo.
  7. Garneren met de chocoladeschilfers.



Klik hier voor het recept van witte chocolade mousse.





Tuinkerssoep.

Tuinkerssoep.



Benodigdheden voor 4 personen :

  • 2 preien
  • 250 gr tuinkers
  • 1 liter kippenbouillon
  • 400 gr aardappelen
  • 30 gr boter
  • 2dl melk of 1/2 dl room

Bereiding :

  1. Houd enkele tuinkersblaagjes apart voor de garniering.
  2. Snij de prei in schijfjes en hak de tuinkers fijn.
  3. Laat de groenten in de gesmolten boter fruiten.
  4. De bouillon erbij doen, de in vieren gesneden aardappelen en een beetje zout en peper.
  5. 1 uur laten koken.
  6. Doe de soep door een fijne zeef, eventueel met de melk of de room aanlengen.
  7. Snel aan de kook brengen.
  8. Doe in elk bord wat blaadjes tuinkers on giet de warme soep erover.



Notenbrood.

Heerlijk Notenbrood.




Ingrediënten:



500 gr bloem

20 gr verse gist of 1 zakje droge gist

20 gr boter

10 gr suiker

7 gr zout

3 dl water (± 25°)

100 gr walnoten





Bereiding:



Kneed van de bloem, gist, boter, suiker, zout en het water een goed samenhangend deeg (10 à 15 minuten kneden).

Bol het deeg op en laat het afgedekt rijzen op kamertemperatuur gedurende 30 minuten.

Snij ondertussen de walnoten in wat kleinere stukjes.

Duw het gerezen deeg plat, voeg de walnoten er bij en kneed goed door.

Bol het deeg terug op, leg het op een bakplaat en laat het afgedekt gedurende 1 uur rijzen.

Verwarm ondertussen de oven op 200° (180° bij warme luchtoven).

Smeer de bovenkant van het gerezen deeg in met wat lauw water en zet in de oven.

Laat bakken gedurende 35 à 40 minuten.

Laat afkoelen op taartrooster.

vrijdag 15 april 2016

Steak met Roquefort.

Steaks met Roquefortsaus.






Ingrediënten voor 4 personen :
  • 4 Steaks
  • 1 Sjalot
  • 150 gr Roquefortkaas
  • 2 soeplepels gehakte gepelde noten
  • 3 dl room
  • 1 dl witte wijn
  • 30 gr boter
  • peper en zout
  • eikenbladsalade
Bereiding :
  1. Fruit de fijngehakte sjalot in een pan met de gesmolten boter. Wanner ze glazig zijn is, overgiet ze met de witte wijn en brengt U dit mengsel aan de kook.
  2. Laat de wijn helemaal inkoken en voeg dan de verkruimelde Roquefort, de room en de gehakte noten toe.
  3. Alles zachtjes late pruttelen zodat de kaas helemaal smelt.
  4. Ondertussen braadt U de steaks zoals U ze graag hebt en kruiden met peper en zout.
  5. Breng de saus weer op smaak en dien de steaks overgoten met de saus op, samen met de salade en krokant gebakken frietjes

Wat drinken we erbij: Een goede Bordeauxwijn. De wereldberoemde wijnstreek Bordeaux ligt aan de Garonne, de Dordogne en de Gironde. Er zijn verschillende wijndistricten die elk hun eigen wijnsoorten hebben.


Kipnuggets met abrikozensaus.

Voor klein en groot : Kipnuggets met abrikozensaus.


Ingrediënten :
  • 600 gr kipfilets
  • 2 eieren
  • 50 gr bloem
  • 2 afgestreken eetlepels maïzena
  • 1,5 dl koud water
  • peper en zout
Voor de saus : - 800 gr abrikozen vers of uit blik
                         - suiker naar eigen smaak
                         - 4 soeplepels vers geperst sinaasappelsap

Bereiding :
  1. Klop de eieren los in een kom.
  2. Voeg de bloem, maïzena, peper, zout en het water toe.
  3. Vermeng ge ingrediënten goed tot een mooi beslag ontstaat.
  4. Snijd de kipfilets in blokjes en haal ze het beslag.
  5. Ontvel en ontpit de abrikozen, giet het sinaasappelsap erbij en mix het geheel.
  6. Warm de saus zachtjes en breng op smaak met suiker.
  7. Frituur gedurende 5 minuten de kipblokjes op 180°.
  8. Dien op met de saus en eventueel met aardappelkroketjes.



Gambas alla panna.

Gamba's met room.

Geproefd in het Restaurant " Dolce Vita " in Eupen. Zeer lekker en het proberen zeker waard. Ik heb het recept kunnen bemachtigen en reeds vele malen gemaakt. Een aanrader.




Ingrediënten voor 4 personen :

  • 16 gepelde gamba's
  • 250 gr champignons
  • 1 ui
  • 1 gehakt teentje knoflook
  • cognac
  • 150 ml verse room
  • 1 koffielepel Napolitaanse saus*
  • gehakte peterselie
  • boter

Bereiding :
  1. Doe de gepelde gamba's in een beboterde steelpan.
  2. Voeg er na 2 à 3 minuten de in schijfjes champignons, de fijngehakte ui en de knoflook toe.
  3. Als de gamba's een rode kleur krijgen, flambeer met de cognac.
  4.  Voeg er de room en de Napolitaanse saus aan toe, waardoor de saus een roze kleur krijgt en laat ze indikken.
  5. Dien op met de gehakte peterselie en ciabatta brood.

* Napolitaanse saus kun je ook verkrijgen in de supermarkt, maar doe er een scheutje porto bij.
   Dit is feitelijk een Italiaanse tomatensaus met dragon, ook lekker voor een spaghetti.

Wat drinken we erbij ?

Ik zou zeggen een Ca'vescovo.

4 fantastische coctails

Vier cocktails.

Sangrita.

Een delicatesse uit Mexico.


Ingrediënten voor 4 personen :


- 1/2 liter tomatensap
- 25 cl sinaasappelsap
- 2 soeplepels limoensap
- 1 versneden ui
- 1 soeplepel paprika
- 4 koffielepels suiker
- 1/2 koffielepel zout
- Tequila


Meng alle ingrediënten met de mixer zonder de Tequila. Giet alles in een karaf en zet het in de koelkast.


Sangrita wordt gedronken uit twee glazen :  een glas gevuld met het sap, het andere met de Teqiula. Men drinkt afwisselend van de Sangrita en dan weer van de Tequila.


Dandy.

Een delicatesse uit de USA.


Ingrediënten voor 4 personen :

- 8 cl rum
- 4 cl perzikenalcohol
- 8 cl sinaasappelsap
- 8 cl citroensap
- champagne



Mix de ingrediënten in een shaker met ijs, giet de mengeling in champagneglazen en vul aan met de champagne.











Coco Punch.

Een delicatesse uit Haïti.


Ingrediënten voor 4 personen:

- 1 dl kandijsiroop
- 3 dl witte rum
- 6 dl kokosmelk
- geraspte muskaat en dunne citroenschilletjes



Mix de rum, de kandijsiroop en wat ijs bij voorkeur in een shaker. Verdeel over de glazen, strooi er wat geraspte muskaat over en verder versier met citroenschilletjes.












Eilandencocktail zonder alcohol.

Een delicatesse uit Jamaica.


Ingrediënten :

- 15 cl citroensap
- 15 cl sinaasappelsap
 - 15 cl pompoen sap
 - 1 scheutje grenadine
 - Bruisend water



Mix het sap met de grenadine, giet het in cocktailglazen gevuld met ijsblokjes en leng aan met bruisend water. Versier met een vruchtenspiesje.










donderdag 14 april 2016

Velouté Dieppoise.

Velouté Dieppoise.




Benodigdheden :

  • Visfumet
  • Blonde roux
  • Champignons
  • Prei
  • Garnalen
  • Mosselen
  • Kervel pluksels
  • Gehakte peterselie

Bereiding :

  1. De visfumet binden met de blonde roux.( 80gr blanke roux per liter )
  2. Aanmaken met het sap van de gekookte mosselen.

Garnituur :

  • Geëminceerde Champignons. ( eminceren = in dunne plakjes snijden )
  • Julienne van lichtjes aangestoofde prei.
  • Gepelde garnalen
  • Gekookte mosselen
  • Afwerken met de kervelplukjes en de gehakte peterselie.

Scampi's met Kerriesaus

Scampi's met kerriesausje.




Benodigdheden :

  • Scampi's
  • 1 middelgrote ui
  • Tijm, laurierblad, bloem en kerriepoeder
  • Visbouillon
  • Witte wijn
  • Room

Bereiding :

  1. Hak de ui fijn en stoof hem zachtjes in een gesloten pan.
  2. Tijm en laurier toevoegen.
  3. De bloem en de kerrie erover strooien en 10 minuutjes al roerend stoven.
  4. Bevochtigen met de visbouillon en de witte wijn.
  5. +/- 30 minuten laten sudderen, stevig door een zeef drukken, opnieuw aan de kook brengen.
  6. Afwerken met de room.
  7. De reeds gebakken scampi's aan de saus toevoegen.

Klik hier om varianten.

Scampi's in frituurdeeg.

Scampi's in frituurdeeg, ook Scampi's Fritti genoemd.

Scampi fritti, smakelijke gepelde scampi’s in frituurdeeg. De garnalen zijn gevangen in de Indische Oceaan. 
Altijd lekker als aperitiefhapje of tapasgerecht met wat zoetzure saus of ’n tartaarsaus.




Benodigdheden :

  • Scampi's
  • 250gr gezeefde bloem
  • Zout
  • 2 eetlepels gesmolten boter of olijfolie
  • 2 eieren
  • 1 Waterglas bier
  • 1 waterglas water of bier

Bereiding :

  1. Meng in een kom de bloem, zout en de eierdooiers.
  2. Roer er vervolgens scheutje voor scheutje het bier en het water of de melk en de boter of de olijfolie erdoor..
  3. Minstens 2 uur laten rusten op kamertemperatuur zodat het gistingsproces een aanvang kan nemen.
  4. Vlak voor het gebruik de 2 stijfgeklopte eiwitten erdoor spatelen. De frituurdeeg moet de dikte hebben van een luchtige gebonden crème .
  5. Het gistingsproces kan worden bevorderd door toevoeging van een beetje gist.
  6. Bakken in warme frituurolie.
  7. Serveren met een partje citroen en cocktail, look of tartaarsaus.

Klik hier om varianten.

Scampi's op zij Amerikaans

Scampi's op zijn Amerikaans.


Benodigdheden :

  • Scampi's
  • Olie
  • Sjalotten
  • Tomatenpuree
  • Knoflook
  • Witte wijn
  • Boter
  • Bloem
  • Peterselie
  • Cognac
  • Zout
  • Cayennepeper
  • Room

Bereiding :

  1. De fijngesnipperde sjalotten aanstoven in de olie.
  2. Scampi's toevoegen en kruiden met knoflook, zout en cayennepeper.
  3. Flamberen met cognac, blussen met witte wijn, tomatenpuree aan toevoegen en met de room laten inkoken en eventueel binden met een beurre manié ( boter en bloem samen kneden )
  4. Bestrooien met peterselie.

Klik Hier om eventuele variante.


dinsdag 12 april 2016

Ananas beignets.

Ananasbeignets



Benodigdheden :

  • 4 Schijven ananas
  • 1 eetlepel Kirsch
  • 250 gr bloem
  • 1,5 dl bier
  • 2 dl lauw water
  • 100 gr bloemsuiker
  • 5 gr zout
  • 2 cl olie
  • 1 eetlepel Cognac
  • 2 eiwitten
  • 1 eierdooier

Bereiding :

  1. De bloem mengen met het zout, 25 gr suiker en de olie.
  2. Het bier en het water toevoegen met behulp van een klopper.
  3. De Cognac en een eierdooier bijvoegen.
  4. Op het laatste ogenblik, JUIST VOOR HET FRITUREN, de 2 eiwitten tot sneeuw kloppen en voorzichtig door de deeg spatelen
  5. De schijven ananas doormidden snijden om derhalve halve schijven te bekomen, bestrooi met de bloemsuiker, begieten met de Kirsch en 30 min. laten weken.
  6. De schijven ananas droogdeppen met keukenrol en één voor één door het frituurbeslag halen.
  7. Ongeveer 3 à 4 minuten in een warme frituur dompelen.
  8. De beignets bestrooien met bloemsuiker.