zaterdag 30 april 2016

Schuimomeletten met diverse vullingen


Schuimomelet .



Ingrediënten :

·       8 eieren

·       2 eetlepels melk

·       2 eetlepels bloem

·       Snuifje zout

·       60 gr boter


Bereiding :

1.    Splits de eieren, klop de dooiers glad met de melk, bloem en zout.


2.    Schep voorzichtig het stijfgeklopte eiwit erdoor.


3.    Verhit een deel van de boter in een steelpan, schenk er een gedeelte van de eiermassa in; laat dit op een niet te hoog afgestelde warmtebron in 2 à 3 minuutjes stollen.


4.    Zet de pan met de omelet onder de grill of in een voorverwarmde van 200° om de bovenkant verder gaar te laten worden, 2 à 3 minuten.


5.    De afstand om de omelet tot het grill-element moet 8 tot 10 cm zijn
.
Aspergevulling.


Ingrediënten :
·        750 gr asperges
·       Snuifje zout en suiker
·       30 gr boter
·       30 gr bloem 3 dl kookroom
·       ½ kippebouillontablet

Bereiding :


1.    Schil de asperges, kook ze gaar in water met een snuifje zout en suiker ongeveer 20 minuutjes.


2.    Smelt de boter, roer de bloem erdoor, laat dit even pruttelen. Voeg bij gedeelten al roerend de room erbij en breng dit aan de kook. Klop de saus glad en laat een paar minuten doorkoken. Voeg het bouillontablet toe en roer af en toe.


3.    Leg op de omelet eerst de lauwe uitgelekte asperges, schenk de saus erover.

4.    Sla de omelet dubbel en dien op met fijn gesneden peterselie.


Champingnonvulling.



Ingrediënten :

·       350 gr champignons

·       30 gr boter

·       1 ui

·       1 teentje knoflook

·       30 gr bloem

·       ¼ liter kookroom

·       Zout en peper

·       100 gr ham

·       1 eetlepel fijngehakte peterselie

Bereiding :

1.    Kuis de champignons en snijd ze in plakjes

2.    Verhit de boter, fruit daarin de gesnipperde ui en knoflook en de champignons 5 minuutjes.

3.    Roer de bloem erdoor en daarna de room.

4.    Bren dit onder voortdurend roeren aan de kook en laat even doorkoken. Breng op smaak met peper en zout.

5.    Schep de peterselie en de fijngesneden ham door de saus en vul de omelet met deze ragout.


Garnalenvulling.


Ingrediënten :
·       40 gr boter
·       40 gr bloem
·       ¼ liter melk
·       ¼ liter kippebouillon
·       6 eetlepels crème fraiche
·       4 eetlepels gehakte groene kruiden ( volgens smaak )
·       2 hardgekookte eieren
·       100 gr garnalen
·       Zout en peper
·       Citroensap
Bereiding :
1.    Smelt de boter, roer de bloem erdoor, laat dit even pruttelen.
2.    Schenk al roerend de melk en de bouillon erbij, klop de saus glad en laat een paar minuten doorkoken.
3.    Roer de crème fraiche, de kruiden, de gepelde en in stukjes gesneden eieren en de garnalen erdoor.
4.    Breng op smaak met peper, zout en citroensap.
5.    Vul de omelet ermee.





maandag 25 april 2016

Carpaccio van rosbief met asperges.

Carpaccio van rosbief met asperges.





 Asperges mogen dan al bijna het hele jaar door te krijgen zijn, het is veel interessanter om ze in het volle seizoen (mei-juni). De kwaliteit én de prijs is dan beter.
Witte asperges groeien in een opgehoogd grondbed en dus in het donker waardoor ze wit blijven. Groene asperges zijn afkomstig van dezelfde plant maar worden boven de grond geteeld. Vandaar de groene tot violetgroene kleur. De groene asperge smaakt sterker, een beetje zoetig, terwijl de witte een meer verfijnde, nootachtige smaak heeft. Qua voedingswaarde zijn ze vergelijkbaar, al bevat de groene asperge meer vitaminen en mineralen.



Rosbief :

Ingrediënten :
1.    600 gr rosbief.
2.    200 à 300 gr gemengde kruiden, peterselie, bieslook, citroenmelisse, teentje knoflook, dragon, kervel, marjolein, stengeltje salie en lavas.
3.    1 Eetlepel geraspte schil van een goed gewassen citroen.
4.    1 Eetlepel vers gemalen peper.
5.    200 gr zeezout.
Bereiding :
1.    Was en hak de kruiden fijn.
2.    Meng de citroenschil en de peper met het zout.
3.    Spreid een stuk doorzichtige folie uit, iets groter dan de rosbief, en verdeel het mengsel van zout en kruiden er gelijkmatig overheen.
4.    Leg de rosbief in het midden van dit kruiden bed, sla de folie er voorzichtig omheen en druk stevig vast.
5.    Leg de rosbief in een geschikte langwerpige vorm, dek hem af met een plankje en verzwaar met een gewicht van ongeveer 2 kg ( b.v. conserven blikken).
6.    Laat ongeveer 24 uur in de koelkast marineren.
7.    Veeg na het marineren het kruidenmengsel af met keukenpapier.
8.    Snijd met een vlijmscherp mes de rosbief in dunne plakken. Leg deze tussen twee vellen aluminiumfolie en rol ze met een deegrol flinterdun uit.

      9.    Serveer op een bord enkele sneetjes van de rosbief met de kruiden en de asperges.
10.    Eventueel schilfertjes Parmezaanse kaas erover doen.
11.    Geef er geklaarde boter en gebakken nieuwe aardappelen bij.

Klik hier voor recept van Carpaccio van zalm met asperges.








Hoe Asperges bereiden.


Asperges.

De asperge is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Er bestaan witte asperges, groene asperges en paarse asperges. De eerste zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de tweede hebben wel de zon gezien.



Bereiding :

·         Schil de asperges niet te dun, was ze, breek de ondereinden af (om eventuele houterige delen te verwijderen).
·         Laat ze in kokend water met een snuifje zout en suiker en circa 20gr boter in ongeveer 15 minuten gaar worden.
·         Serveer ze goed uitgelekt.