vrijdag 6 mei 2016

Tarte Tatin



Tarte Tatin.

Tarte Tatin is een "Appeltaart op z'n kop" en heeft een laagje van gekaramelliseerde suiker. De taart werd in 1889 per ongeluk gecreëerd door twee zusters, Stéphanie en Caroline Tatin, die het Hotel Tatin uitbaatten in het dorpje Lamotte-Beuvron, Frankrijk
De taart is een specialiteit van Chez Maxim.





Ingrediënten :

·         1  Kg appelen

·         200 gr bloem

·         325 gr boter

·         100 gr poedersuiker

·         1 ei

·         Een mespuntje zout




Bereiding :

1.       Beboter een taartvorm van ca 26 cm en strooi er poedersuiker op.

2.       Schil de appelen en snij ze in halve maantjes.

3.       Goed tegen elkaar drukken in de vorm.

4.       Bestrooien met poedersuiker.

5.       Overgieten met 25 gr gesmolten boter.

6.       De vorm ongeveer 20 min. Op een zacht vuurtje tot de suiker karamelliseert



Deeg :

1.       De 200gr bloem, het ei, een snuifje zout en 200 gr zachte boter kneden en eventueel wat water toevoegen.

2.       Uitrollen tot een mooi rond lapje. Leg deze over de vorm en de randen afsnijden.

3.       Prik er enkele gaatjes in.

4.       Zet de taart in een niet te hete oven. ( 180° )

5.       Prik even in het deeg om te zien of deze gaar is.

6.       Laten afkoelen en omkeren op een bord.

7.       Vergeet de slagroom niet bij het opdienen.

Klik hier om andere varianten.

Gefrituurde Camembert.



Gefrituurde Camembert.





Camembert is een Franse kaas, een witte schimmelkaas, die van koemelk wordt gemaakt. De kaas komt van oorsprong uit de plaats Camembert in Basse-Normandie. Traditioneel wordt de kaas gemaakt van rauwe, dat wil zeggen niet-gepasteuriseerde, koemelk. De meeste camemberts op de Belgische markt zijn echter gemaakt van gepasteuriseerde melk.



Ingrediënten :

·         2 stevige Camemberts

·         2 eitjes

·         Bloem

·         Paneermeel

·         Eikenbladsla

·         Notenolie

·         1 appel

·         Rozijntjes

·         Een beetje witte druiven

·         2 gehalveerde okkernootjes per persoon

Bereiding :

1.       Kluts de eieren in een kommetje.

2.       Maak een vinaigrette met de notenolie, wat stukjes appel en de rozijntjes. Deze even opwarmen.

3.       Snij de camemberts in 8 stukken met de korst.

4.       Wentel deze door de bloem, dan door het ei en door het paneermeel.

5.       Verhit zuiver olie tot 180° en frituur de Camemberts tot ze mooi goudgeel zijn ( 3 à 5 min )

6.       Eerst wat eikenblad, daarop de licht verwarmde vinaigrette sprenkelen.

7.       De Camemberts erop schikken ( 2 goudgele driehoekjes p.p ).

8.       Versieren met de druifjes en de gehalveerde okkernootjes.



 
 
Marinades.

 

 
 
Als je je vlees op de barbecue extra lekker wil maken dan laat je het beter een paar uur van te voren of de avond vooraf lekker marineren in kruidenolie of een andere marinade : er bestaan pikante marinades, zoutzure, Griekse, Texaanse enz….

Je kunt er ook gemakkelijk zelf een bedenken.

1.     Hier volgt het geheim voor een ZACHTE MARINADE.

·        0,25 liter olijfolie

·        1 theelepeltje gedroogde tijm of twee verse takjes

·        1 fijngesnipperde sjalot

·        1 fijngesnipperde stuk preiwit

·        Wat marjolein

·        2 geplette knokloofteentjes

·        Peper uit de molen

2.     Wie het graag warmer heeft, probeer eens deze PIKANTE KRUIDENOLIE.

·        0,25 liter olijfolie

·        1 eetlepel mosterd

·        Het sap van 1 citroen

·        1 mespuntje pil-pili

·        2 eetlepels paprika

·        Wat zout

·        Tijm

·        Rozemarijn

3.     Een ZOETZURE MARINADE geeft een heerlijke korstje en dat is lekker bij varkensvlees, spareribs, konijn en lamsvlees.

·        0,25 liter olijfolie

·        2 deciliter witte wijn

·        1 deciliter azijn.

·        4 eetlepels honing

·        2 eetlepels suiker.

·        2 eetlepels ketchup

·        Een paar druppels tabasco

·        Peper en zout

4.     Als je dan toch bezig bent, moet je ook wat KRUIDENBOTER bereiden.

·        200 gr zachte boter

·        1 eetlepel fijngehakte sjalotjes

·        3 teentjes geperste knoflook

·        1 eetlepel fijngehakte bieslook

·        Wat kervel peper en zout

donderdag 5 mei 2016

Kruidige Meivismoten met wortel in vinaigrette.



Kruidige Meivismoten met wortel in vinaigrette.





Ingrediënten ( 4 personen ) :



·         8 moten meivis van 110 gr

·         1 ui

·         Paneermeel

·         Boter

·         Olie

·         1 mespuntje kerrie

·         Peper en zout

Garnituur :



·         8 aardappelen

·         6 wortelen

·         1 citroen

·         2 eetlepels vinaigrette

·         Peterselie


Bereiding :



1.       De ui fijnhakken en kruiden met de kerrie, peper en zout.


2.       Dit mengsel verdelen in de buikholtes van de moten meivis en een ½ uur laten trekken.


3.       De wortelen raspen en met de vinaigrette mengen.


4.       De aardappels koken, in schijven snijden en daarna even aanbakken in boter.


5.       De meivismoten paneren en in de boter met wat olie bakken.


6.       Twee meivismoten op een voorverwarmd bord leggen.


7.       Een toefje wortelen en schijfjes aardappel op het bord schikken en afwerken met citroen en peterselie.

woensdag 4 mei 2016

Gebakken Geepfilts met een stoofpotje van peterselie, tomaten en venkel.




Gebakken Geepfilets met een stoofpotje van
peterselie, tomaten en venkel.



Ingrediënten :
·         800 gr geepfilet
·         2 venkelknollen
·         2 tomaten
·         8 aardappelen
·         4 eetlepels witte wijn
·         Bloem
·         Boter
·         ¼ bosje peterselie
·         2 eetlepels gehakte dille
·         Peper en zout
Bereiding :
1.       De geepfilets in stukken van 8 cm verdelen, kruiden, in de bloem wentelen en aan beide kanten bakken.
2.       De venkel in brunoise ( kleine blokjes ) snijden en blancheren.
3.       De tomaten ontvellen, ontpitten en in blokjes versnijden.
4.       De tomatenblokjes en de peterselieplukjes in boter stoven. De venkelbrunoise toevoegen en nog even mee stoven.
5.       De aardappelen in de schil bijna gaar koken, pellen, in schijven snijden en in de boter eventjes aanbakken.
6.       Het groentestoofpotje in het midden van het bord schikken. De geepfilets erop leggen en de aardappelschijfjes errond. Een eetlepel witte wijn over de  gestoofde groenten sprenkelen en afwerken met de gehakte dille.

dinsdag 3 mei 2016

Gemarineerde Meivis, gegrild met kaas en spek.


Gemarineerde Meivis, gegrild met kaas en spek.



Ingrediënten :
  • 800gr geepfilet
  • 200 gr gerookt spek, fijngesneden
  • 200 gr kaas
  • 1 citroen
  • bloem
  • tartaarsaus
  • peterselie
  • peper en zout
Voor de marinade :
  • 2 dl zonnebloemolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • peper en zout
Bereiding :
  1. De geepfilets in reepjes van 10 cm lengte snijden.
  2. Voor de marinade : de zonnebloemolie mengen met het citroensap ende peterselie. Kruiden met peper en zout, en geepreepjes hierin 1 uur laten marineren.
  3. De geepreepjes laten uitlekken, in bloem wentelen en lichtjes aanbakken in de boter.
  4. Plakjes kaas op de geepreepjes leggen en in het gerookt spek wikkelen.
  5. De geeprolletjes in een beboterde ovenschotel leggen en op een zacht vuur grillen.
  6. De geeprolletjes op een bord schikken met tartaarsaus en afwerken met peterselie en citroen.

maandag 2 mei 2016

Meivis met asperges en sinaasappel.



Meivis met asperges en sinaasappel .

Meivis of Geep is een vrij onbekende vis, maar heerlijk met asperges en een biersausje.


 Ingrediënten :
1/ 1800g Meivis in stukken gesneden
2/ 2 eetlepels bloem
3/ 12 asperges , geschild en gekookt/gestoomd
4/ 1 sinaasappel, vruchtvlees in partjes, schil geraspt
5/ 2 teentjes knoflook
6/ 80g boter, on blokjes
7/ 1/4 flesje Grimbergen blond
8/ 1/4 botje basilicum
9/ 1/4 botje peterselie
10/ 1/4 botje munt
11/ 2 tomaten, ontpit en in blokjes
12/ peper en zout
Bereiding :
1/ Kruid de meivis met peper en zout.
2/ Wentel de stukken vis door de bloem en bak ze in de boter, 4 minuten langs elke kant tot ze mooi krokant bruin zijn.
3/ Laat het bier samen met de knoflook opkoken.
4/ Voeg er dan al roerend, beetje bij beetje de boter toe. Het bier moet ondertussen wel zachtjes verder koken.
5/ Hak de kruiden fijn en doe ze samen met de tomatenblokjes en de sinaasappelrasp bij de botersaus.
6/ Breng op smaak met peper en zout.
7/ Schik de asperges op de borden, leg er een stuk meivis op en werk af met de saus.