zaterdag 14 mei 2016

Zomers slaatje.


Gevogelte salade met ananas.




Ingrediënten:
  • 350 à 400 gr gaar vlees van gevogelte.
  • 4 à 5 schijfjes ananas ( vers of uit blik ).
  • 8 tot 12 coctailkersen
  • 1 kleine krop sla
Dressing :
  1. 2 eetlepels crème fraiche opkloppen
  2. 1 eetlepel ananassap
  3. 1 eetlepel Sherry
  4. 1/2 theelepel milde kerriepoeder
  5. 1/2 theelepel citroensap
  6. zout en peper uit de molen
  7. 1/2 theelepel fijn gehakte verse dragon
Bereiding :
  1. Snij het gevogelte, de ananasschijfjes in stukjes.
  2. Halveer 4 à 8 coctailkersen.
  3. Was de sla en scheur ze in vlokjes.
  4. Schep in een kom, gevogeltevlees, stukjes ananas en de gehalveerde kersen.
  5. Meng de dressing eronder.
  6. Verdeel de sla over de borden met daarop het gevogelte en versier met de restant van de kersen.

Minuutwafels.



Minuutwafels.



Ingrediënten :
  • 1 Kilo zelfrijzende bloem
  • 4 eieren
  • 4 soeplepels bruine suiker
  • 4 pakjes vanillesuiker
  • 4 dl melk
  • 1/2 liter maïsolie
  • 1 liter bruiswater
Bereiding :
  1. De zelfrijzende bloem en het spuitwater mengen.
  2. De maïsolie erbij als enige vetstof.
  3. De suiker eronder werken en het opgeklopte mengsel van melk en eitjes eveneens.
  4. Het ijzer op temperatuur brengen en bakken maar.
Je kan het spuitwater vervangen door bier, dit geeft ook een luchtig aspect aan de wafels.



Biscuitgebak met aardbeien of ander vers fruit.


Biscuitgebak met aardbeien of ander vers fruit.



Ingrediënten :
  • 4 eieren
  • 120 gr gewone bloem
  • 120 gr suiker
  • Klassieke stevige vanillepudding
  • 250 gr hoeveboter
Bereiding :
  1. In een ruime pot de 4 eieren breken, er 120 gr suiker aan toe voegen.
  2. In een andere pot GOED ONTVET het ei/suikermengsel met de mixer minimum een vijftal minuten opwerken au bain-marie.
  3. Daarna verder kloppen( uit het warm water) tot het mengsel amper nog lauw is en het aan de klopper blijft kleven zonder in plakjes naar beneden te vallen.
  4. De grote luchtbellen zijn er nu uit, en de gezeefde bloem kan er nu héél voorzichtig met de houten spatel ondergewerkt worden, tot de bekende "biscuit" die nu in een ingevette vorm gestort wordt.
  5. In een voorverwarmde oven van 175° en na een uurtje is de biscuit klaar.
  6. Afwerken met slagroom of crème au beurre ( roer eerst en vooral de boter tot room en breng er dan lepel per lepel de stijve pudding bij onder voortdurend roeren met de klopper).
Op dit ogenblik kun je de crème allerlei smaken meegeven : koffiepoeder (mokka), banaan, aardbei, amandelen, kiwi, enz... 


vrijdag 13 mei 2016

Aarbeienmousse met frisse coulis

Aarbeienmousse met frisse coulis.



Ingrediënten :
  1. Mousse :


  1. Een stevige bodem van brokkeldeeg
  2. 650 gr aardbeien
  3. 150 gr frambozen
  4. Een stroop van 240 gr suiker met 1 dl water
  5. 24 gr gelatineblaadjes
  6. 3 dl room
  7. 6 eierdooiers

    2. Aardbeiencoulis :

  1. 250 gr aardbeien
  2. Een stroop van 150 gr suiker met 1 dl water
  3. 1 soeplepel gelei van aalbessen
  4. 1 Zakje vanillesuiker

    Bereiding :

  1. De springvorm met aluminiumfolie bekleden en daarop het deeg verder uitrollen, met een vork inprikken en bakken gedurende 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200°.
  2. Eenmaal terug afgekoeld komt het folie makkelijk los.
  3. Het maken van de mousse kan nu van start gaan.
  4. Een kartonnen of metalen bakkersriem met folie bekleden en hem rond de bakbodem spannen.
  5. Aardbeien halveren en deze met de snijkant tegen de riem kleven, rondom.
  6. De andere helft van de aardbeien met de frambozen mixen.
  7. Van het water plus de suiker wordt een hete stroop gemaakt.
  8. De eierdooiers op een heel zacht vuurtje opkloppen en de stroop in een dun straaltje onder stevig roeren toevoegen. Eens de kookpan van het vuur, kloppen tot het mengsel is afgekoeld.
  9. Pas dan de vruchtenpuree erbij doen en zeer goed mengen.
  10. De gelatine een tiental minuten weken in koud water en uitknijpen.
  11. Nu de gelatine in een halve soeplepel warm water zachtjes laten smelten., en onder het vruchtenmengsel spatelen.
  12. Wanner dit is gestold is spatel je er voorzichtig de opgeklopte room door.
  13. Een half uur laten opstijven in de koelkast.
  14. De coulis maken van de warme suikerstroop met de gemixte aardbeien, aalbessengelei en het pakje vanillesuiker. Flink roeren !!!
  15. Uiteindelijk gaat de opgesteven mousse in zij vorm en hoeft nog enkel een nachtje te harden alvorens de riem kan afgelegd worden.
  16. De bovenkant bestrijken met een deel van de coulis en versieren met kleine partjes aardbei en een muntblaadje.





Konijn met kerrie en banaan.

 Konijn ANDERS.



Konijn met kerrie en banaan.

Ingrediënten :
  • 1 jong konijn in stukken
  • 3 Appelen met stevig vruchtenvlees
  • 3 Bananen
  • 1 soeplepel kerripoeder
  • 1 glas witte wijn
  • 2 sjalotten
  • 1 glaasje Madeira
  • 50 gr bloem
  • 1/4 liter room
  • 50 gr kandijsuiker
  • peper en zout

Bereiding :
  1. De stukken konijn in de bloem wikkelen en een korstje laten aanbraden.
  2. De fijngesnipperde sjalotten even meestoven, bestrooien met kerriepoeder en droog verder laten bakken.
  3. Bevochtigen met een glas witte wijn.
  4. De geschilde appelblokjes en 1 banaan in kerriepoeder wentelen, op de konijnenstukjes leggen en een uurtje laten meestoven.
  5. Het konijn uit de pan nemen en warm houden.
  6. De saus zeven, op smaak brengen met een scheut Madeira en binden met de room.
  7. De resterende bananen in de kandijsuiker wentelen en bakken in de pan, net zoals de met suiker bestrooide appelringen.

Wat drinken we erbij ?
Een jonge pittige rode wijn zoals : Bordeaux, Chinon, Bourgeuil, Bardolino.

Klik hier voor recept van Konijn met rode wijn.

donderdag 12 mei 2016

Kalfsblanket met artisanale cider.




Kalfsblanket met artisanale cider.



Ingrediënten :

·         800 gr kalfsblanket

·         250 gr gerookt spek

·         250 gr champignons

·         1 groene peper, 1 grote ui

·         1 citroen, 1 teentje knoflook, peper en zout

·         Tijm, laurier en basilicum

·         ½ liter appelcider

·         1/5 liter zure room

·         1 eetlepel bloem


Bereiding :

1.       Het kalfsblanket in niet te kleine stukken knapperig aanbraden.

2.       In een ander pannetje de reepjes spek aanbraden.

3.       Als het blanket bruinkorstig is voeg je aan de zijkanten de gesnipperde groenten toe : ui, champignons en de groene peper. Deze laten mee fruiten met het blanket.

4.       Dan de cider, het aangebakken spek, het citroensap, het geplette knoflookteentje, tijm, laurier en het basilicumkruid toevoegen. Opgelet wees zuinig met dit kruid.

5.       De zure room opwerken met de bloem.

6.       Het kalfsblanket met deksel op de pot ong 1 uurtje zachtjes laten sudderen tot het vlees gaar is.

7.       Dan de zure room met de bloem toevoegen en tijdje laten doorkoken.

8.       Opdienen met gekookte aardappelen of rijst.



Klik hier voor andere bereiding met 
                                                       




woensdag 11 mei 2016

Vispannetje uit de westhoek.




Vispannetje uit de westhoek.





Ingrediënten :

·        1 volledige zeetong

·        4 flinke stukken staartvis (lotte)

·        4 stukken rivierpaling ong 3 cm

·        4 Sint-Jacobsschelpen

·        4 gekookte langoustines

·        25 cl room

Bereiding :

1.     De tongfilets worden in 2 stukken overdwars gesneden en gaan met de andere vissoorten in een vuurvaste schotel.

2.     Kruiden met peper, een weinig zout en bestrooien met kerriepoeder.

3.     De room er overgieten.

4.     Dit gaat in een voorverwarmde oven van 180° voor amper 20 minuten.

Dit zeer eenvoudig en kort gerecht kan je serveren met stokbrood, een gewone puree of groenten puree.
Hier volgen nog enkele video's van andere recepten :



maandag 9 mei 2016

Zalmforel met garnalensaus en witte druiven.




Zalmforel met garnalensaus en witte druiven.




Ingrediënten :

·         Zalmforel of Zalm

·        Reepjes gerookt spek ( genoeg om de zalm te bedekken )

·        1 fijngesnipperde sjalot in witte wijn gekookt

·        Een roux van boter, bloem en visfumet

·        Bonekruid, tijm, laurier, peper en zout

·        1 Citroen

·        1 Eierdooier

·        20 cl room

·        200 gr garnalen en evenveel gepelde witte druiven

Bereiding :

1.     Het vel van de vis stropen en de ogen verwijderen.

2.     Een grote aluminiumfolie inboteren en van reepjes spek een bedje maken waarop de vis komt.

3.     Kruiden met peper en zout plus bonekruid.

4.     Bedekken met reepjes spek, fijne sneetjes citroen plus enkele klontjes boter.

5.     Rond de vis schikt U gesnipperde sjalot, enkele takjes tijm en een tweetal blaadjes laurier. U kan de oogholtes opvullen met een stukje citroen.

6.     Folie sluiten zonder aan te drukken.

7.     De ingepakte vis gaat in braadslee in een voorverwarmde oven van 250° voor 20 minuten en blijft met gedoofde oven daarna nog een 10 minuten rusten.

Saus :

De blonde roux met de sjalot,  witte wijn en lichtjes aangebakken stukjes spek samen met peper, zout en muskaatnoot een minuutje laten inkoken en onder flink roeren de room toevoegen.

De dooier van het vuur er aan toevoegen, goed roeren en tenslotte de garnalen en de ontpitte witte druiven.



Wat drinken we er bij ?

Een frisse Chablis, Sancerre, Elzasriesling of Witte Graves.

zondag 8 mei 2016

Spaghetti Home made.



Spaghetti Home made.





Ingrediënten :

·        500 gr spaghetti

·        250 gr gerookt spek

·        400 gr erwtjes

·        1 pot mascarpone



Bereiding :

1.     Het gerookt spek in blokjes snijden en ze krokant bakken zonder boter of olie te gebruiken.

2.     De erwtjes aan de kook brengen, mogen diepvries erwtjes zijn, in licht gezouten water. Ze afgieten en warm houden.

3.     De spaghetti koken in licht gezouten water ( per 100 gr-1 liter water)

4.     Als het spek mooi krokant is, kieperen we de pot mascarpone bij en ook de erwtjes. Goed omroeren.


Wat drinken we erbij ? Een goede gekoelde fles Proseco.