maandag 23 mei 2016

Babykreeft met cocktailsaus.


Babykreeft met cocktailsaus.




Ingrediƫnten :
  • Kreeft
  • Salade
  • Cocktailsaus
  • Hard gekookte eieren
  • Kwartjes tomaat
  • Citroenschijfjes
  • Ajuin
  • Wortelen
  • Kruidentuiltje
  • Kruidnagel
  • Selder
  • Cayennepeper
Bereiding :
  1. De levende kreeft koken in een court-bouillon die bestaat uit : water, zout, peperkorrels, kruidentuiltje, wortelen, ajuin geprikt met kruidnagel, selder en cayennepeper.
  2. De court-bouillon laten koken om de tijd te laten de groenten hun smaak te  afgeven.
  3. Wat azijn toevoegen en de kreeft hierin laten koken. De kooktijd bedraagt 20 min per kg kreeft. 
  4. De kreeft laten afkoelen in zijn kooknat.
  5. De sla wassen, drogen en ciseleren (Ciseleren is een culinaire term die verwijst naar een specifieke manier van het fijn snijden van verse kruiden en bladgroenen. Bij ciseleren neemt men een aantal blaadjes van het kruid samen, rolt die op tot een soort sigaar, en snijdt dan zeer fijne stukjes van dit rolletje. ...)
  6. Eieren hard koken.
  7. Tomaten emonderen (Tomaten enkele seconden in kokend water dompelen, verfrissen en pellen.).
  8. Citroen canneleren (Het aanbrengen van een ribbelpatroon in de schil van groenten en vruchten)
  9. De kreeft middendoor snijden en het kreeftenvlees uit de schaal verwijderen en escaloperen ( in dunne schijfjes snijden). 
                                                                                                            
  10. Alles op een bord leggen en de schaar gebruiken als mooi accent.
Cocktailsaus : mayonaise - ketchup - peper en zout - curry - tomatenpuree en cognac.

Nota : De kooktijd van Europese kreeft is 20 min per kg.
           De kooktijd van Canadese kreeft is 10 min per kg.




Geflambeerde Ananas.


Geflambeerde Ananas.





Ingrediƫnten :

  • 1 verse ananas of 1 blik ananas
  • 100 gr boter
  • 100 gr suiker
  • 1 dl likeur (bv. Kirsch, Grand-Marnier)
  • 3dl suikerwater of witte wijn
  • 6 bollen ijskreem
Bereiding :
  1. Voor de verse ananas : De ananas schillen, in plakken snijden en het hart verwijderen.
  2. Voor ananas uit blik : De plakjes laten uitlekken en de suikerstroop bewaren.
  3. Boter en suiker laten karamelliseren.
  4. Blussen met het suikerwater (blik) of witte wijn (verse ananas).
  5. DE schijfjes ananas erin opwarmen.
  6. Flamberen met de likeur.
  7. De ananas op een bord schikken, een bol ijskreem erop plaatsen en overgieten met de saus.