vrijdag 29 juli 2016

Oesters in beignetdeeg.

Oesters in beignetdeeg.

Scan_20160729.jpg


Ingrediënten :

  • 24 oesters
  • 175 gr maïzena
  • 6 soeplepels maïsmeel
  • 1 koffielepel zout
  • 1/2 koffielepel zwarte peper
  • ½ koffielepel cayennepeper
  • 1 citroen

Bereiding :

  1. Meng de maïzena, de bloem, het zout en de pepersoorten.
  2. Rol het oestervlees door het mengsel.
  3. Frituur ze 3 à 4 minuten op 185° zonder dat ze elkaar raken
  4. Leg ze op keukenpapier en hou ze warm.
  5. Dien ze op met citroen of een dipsaus ( coctailsaus ).

Wat drinken wij er bij ? : muscadet_sevre_et_maine.jpg

donderdag 28 juli 2016

Pittige tomatentaart.

Pittige tomatentaart.

Scan_20160728.jpg

Door de Russische boycot liggen hier sappige zongerijpte tomaten in overvloed. Nederlandse tomaten... volop in allerlei smaken. Kopen dus die tomaten. Pasta saus ervan maken en invriezen voor winterse dagen. ketchup maken. In z'n geheel invriezen voor stoofgerechten. Maar vandaag maak ik er een tomatentaart van.
Deze heerlijke taart is een uitstekend voorgerecht voor 4 personen. Je kunt de taart ook in mooie puntjes ,of vierkantjes snijden en lauw, of koud serveren als borrelhapje.Ook op een buffet zal deze taart niet misstaan. Eventueel serveer je de taart als lunchgerecht.


Ingrediënten :

  • Bladerdeeg
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • boter
  • 1 blik gehakte tomaten
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels gedroogde tomatensaus
  • peper en zout
  • cayennepeper
  • paprikapoeder
  • verse basilicum, rozemarijn en oregano
  • enkele kerstomaatjes
  • 2 eetlepels kappertjes

Bereiding :

  1. Bereid de bladerdeeg zoals aangegeven op de verpakking.
  2. Beleg er een taartvorm mee, prik dat en zet 10 minuten in een voorverwarmde oven op 220°.
  3. Fruit intussen de ui en de look in wat boter.
  4. Voeg er de gehakte tomaten, tomatenpuree en tomatensaus toe.
  5. Breng pittig op smaak met peper, zout, cayenne en paprika.
  6. Laat de saus even sudderen en roer er op het einde de gehakte verse kruiden door.
  7. Vul de taart met de bereiding, schik er de gehalveerde kerstomaatjes op en versier met de kappertjes.
  8. Bak de taart 8 minuten in de oven op 220°.

maandag 25 juli 2016

Sint-Jacobsvruchten met balsamicovinaigrette



Sint-Jacobsvruchten met balsamicovinaigrette.

Scan_20160725.jpg

Ingrediënten :

  • 6 grote sint-jacobsvruchten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • zout
  • cayennepeper
  • 50 gr rozijnen
  • 50 gr pijnpitten
  • 500 gr spinazie
  • 3 eetlepels boter
  • 1,5 dl visbouillon
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 1 dl olijfolie
  • 1 dl zonnebloemolie
  • 4 eetlepels balsamico azijn
  • Pasta

Bereiding :

  1. Roer de olijfolie, het citroensap, zout en cayennepeper door elkaar en laat de sint-jacobsvruchten hierin een uur marineren.
  2. Week de rozijnen in lauw water.
  3. Was de spinazie, stoof in de boter en kruid met peper en zout.
  4. Rooster de pijnpitten.
  5. Kook de pasta.
  6. Bak de sint-jacobsvruchten kort , haal uit de pan en houd ze warm.
  7. Giet de visbouillon in de pan en laat stevig inkoken.
  8. Roer de honing door de saus en klop ze tenslotte op met een vinaigrette van de oliën en de balsamico azijn.
  9. Serveer met de pasta en de spinazie.

Wijntip : Viré Clessé

De Viré-Clessé is een witte wijn met een benaming van oorsprong product in de gemeenten Clessé , Montbellet en Viredie behoren tot de township van Lugny en Laizé ( Macon North Canton ), in Saône-et Loire . De productie gebied is ongeveer 390 hectare met als druif gebruikt, de Chardonnay B.

jean-bouchard-vire-clesse-2013.jpg