vrijdag 12 augustus 2016

Ijssoufflé au Grand Manier.

Ijssoufflé au Grand Manier.

ijssoufflé.jpg
Dit exquise Franse gerecht vormt een uitstekende besluit van een feestelijk diner.

Grand Marnier 3.JPG Grand Marnier is een likeur, voor het eerst gemaakt in 1880 door Alexandre Marnier-Lapostolle van de in 1827 door zijn familie opgerichte onderneming Marnier. Het is een soort triple sec, gemaakt van een mengsel van cognac, gedistilleerde essence van sinaasappel en andere ingrediënten. Grand Marnier bevat 40% alcohol. Het wordt in verschillende varianten op de markt gebracht om puur ofwel in cocktails te drinken.
De naam Grand Marnier is bedacht door César Ritz, de beroemde Parijse hotelier. Hij kwam op dat idee toen Alexandre hem zijn Curaçao Marnier liet proeven.

Ingrediënten :

  • ½ dl Grand Manier
  • 100 gr suiker
  • 4 eierdooiers
  • 3 eiwitten
  • ¼ liter slagroom
  • olie

Bereiding :
  1. Doe de suiker en de eierdooiers in een pan, klop dit schuimig en roer er de helft van de Grand Manier door.
  2. Verwarm het mengsel au bain-marie, voortdurend kloppend tot de inhoud dik en schuimig is geworden en vermeerderd is tot ongeveer het dubbele van de oorspronkelijke hoeveelheid.
  3. Neem de pan uit het waterbad en laat afkoelen onder af en toe voorzichtig omscheppen.
  4. Bestrijk de vorm of vormpjes aan de binnenzijde met olie.
  5. Voeg de rest van de likeur aan het mengsel toe.
  6. Klop de slagroom stijf, zet deze even in de koelkast.
  7. Klop de eiwitten met een snuifje zout zeer stijf en spatel de room en de eiwitten voorzichtig door het eiermengsel.
  8. Schenk het mengsel in vorm en zet deze twee uur in de vriesruimte.
  9. Stort de soufflé op een voorgekoelde, even nat gemaakte schotel.

Je kan dit serveren met een abrikozensaus. ( 300 gr abrikozenjam kort gekookt met 3 dl water en een paar druppels citroensap, bindt dit mengsel met een papje van 11/2 theelepel met water aangeroerde maizena )

souffle-glace-au-grand-marnier.jpg

donderdag 11 augustus 2016

Kaassoufflé

soufflé.jpg
Soufflé is een gerecht uit de Franse keuken. Het bestaat uit een basis van geklopt eigeel waar verschillende ingrediënten aan worden toegevoegd, en vervolgens geklopt eiwit. Het geheel wordt in de oven gebakken. Het eiwit zorgt ervoor dat het geheel in volume toeneemt en zeer luchtig wordt.
Soufflé moet vlak voor het serveren worden klaargemaakt, aangezien het weer snel inzakt.
Naar gelang de ingrediënten en de plaats in de maaltijd worden onderscheiden:
  • hartige soufflés, als voorgerecht of hoofdschotel, met bijvoorbeeld ham, kaas, vis...
  • zoete soufflés, als nagerecht, met bijvoorbeeld chocolade, confituur, vruchten...
Ingrediënten :

  • 60 gr boter
  • 60 gr bloem
  • ½ liter melk of ¼ melk + ¼ room
  • peper en zout, nootmuskaat, cayennepeper
  • 200 gr vers gemalen kaas ( Parmezaanse, Emmenthaler of Gruyère )
  • 4 eierdooiers
  • 6 eiwitten
  • boter om de vormen in te vetten

Bereiding :



Scan_20160811 (9).jpgScan_20160811 (10).jpg
Scan_20160811 (3).jpgScan_20160811 (4).jpg
Scan_20160811 (11).jpgScan_20160811 (12).jpg
Scan_20160811 (5).jpgScan_20160811 (6).jpg
Scan_20160811 (13).jpgScan_20160811 (14).jpg

Scan_20160811 (7).jpgScan_20160811 (8).jpg