zaterdag 17 september 2016

Minidessertbuffet.



Minidessertbuffet.

Scan_20160917.jpg


1/ Frisse kokos-chocoladedrink.

Ingrediënten :

  • 1,5 dl kokoslikeur
  • 1,5 dl ijskoude melk
  • 0,5 dl room
  • 150 gr banaan 80 gr pure chocolade
  • 4 koffielepels geraspte kokos

Bereiding :

  1. Smelt de chocolade en doe ze samen met de banaan, de geraspte kokos en de kokoslikeur in de blender en mix op volle kracht tot een gladde pasta.
  2. Voeg de melk en de room toe en mix tot een schuimig drankje.
  3. Giet in brede glazen of halve kokosnoten en versier met fruit en een muntblaadje.

2/ Chocolademousse à l’ancienne.

Ingrediënten :

  • 150 gr pure chocolade
  • 100 gr suiker
  • 5 cl sterke koffie
  • 3 eierdooiers
  • 5 eiwitten 1 snuifje zout
  • 1 dl verse room
  • 8 chocoladekuipjes

Bereiding :

  1. Smelt de chocolade au bain-marie, roer de suiker en de koffie erdoor en klop goed op.
  2. Meng, van het vuur weg, de eierdooiers één voor één door de chocolade.
  3. Klop de eiwitten met een snuifje zout tot stevige sneeuw en klop ook de room op.
  4. Spatel voorzichtig het eiwit en de room door de chocolade.
  5. Giet de mousse in de kuipjes en zet ze minstens 2 uur in de koelkast.
  6. Versier met fruit en chocoladefiguurtje.

3/ Mini flensjes met chocoladesaus.

Ingrediënten :

  • 1 eetlepel melk of room
  • 2 eetlepels smeltchocolade
  • pannenkoekmix
  • 7 dl melk
  • boter
  • eventueel 1 ei

Bereiding :

  1. Maak het pannenkoekbeslag en bak er kleine flensjes van.
  2. Doe de chocolade en de melk in een pannetje en zet 15 sec. in de microgolf, roer om en zet nog eens 7 sec. in de microgolf.
  3. Schik de flensjes op het bord en overgiet met de chocoladesaus.

vrijdag 16 september 2016

Visfantasietje.



Visfantasietje.

Scan_20160916.jpg

Ingrediënten voor de vis :

  • 2 dorade filets
  • 1 pakje bladerdeeg
  • 1 eierdooier
  • 1 broccoli
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • peterselie
  • peper en zout

Ingrediënten voor de saus :

  • 20 cl visfond
  • 1 glas witte wijn
  • 4 maatjes Noilly Prat *
  • 2 dl room
  • bindmiddel

Bereiding :

  1. Snijd de visfilets in de lengte middendoor en kruid met peper en zout.
  2. Maak de broccoli schoon en kook hem gaar met de grof gesneden sjalot en lookteentje. Giet af en pureer.
  3. Schep op elke doradefilet een eetlepel broccolipuree.
  4. Rol de bladerdeeg uit, verdeel het in vier en schik op elk deeglapje een stuk dorade.
  5. Plooi de pakjes dicht en bestrijk met losgeklopte eierdooier.
  6. Bak ca 10 min in een oven op 180°.
  7. Laat intussen voor de saus de visbouillon, de witte wijn en de Noilly Prat tot ¼ inkoken. Dik wat in met het bindmiddel, voeg er de room toe en kleur met een paar lepels groene broccolipuree.
  8. Versier met platte peterselie of andere groene kruiden.

* Noilly Prat is een Franse droge vermout. In 1813 ontwikkelde Joseph Noilly zijn eerste recept voor een vermout. Zijn zoon Louis ging in zee met zijn zwager Claudius Prat en in 1855 werd Noilly Prat & Cie opgericht.

journeyToTheSouthofFrance_bg2.jpg

Noilly Prat is een aperitief met een krachtige smaak en een subtiel boeket, dat zich terecht de ambassadeur van de Franse gastronomie mag noemen. Zorgvuldig, uitgekozen wijnen rijpen eerst maandenlang in de wijnkelders van het Noilly Prat domein, en worden daarna een jaar in openlucht bewaard op eiken vaten. In de kruidenruimte worden ondertussen planten en kruiden vanuit de hele wereld volgens een goed geheimgehouden procedure voorbereid, waarna ze rechtstreeks in de wijn worden ondergedompeld. Ideaal als aperitief, lekker om cocktails mee te maken of om in de keuken te gebruiken.

maandag 12 september 2016

Kwartel met allerhande groenten.


Kwartel met allerhande groenten.

Scan_20160912.jpg

Ingrediënten :

  • 4 kwartels
  • 100 gr pittig gekruid paneermeel
  • olijf margarine
  • 2 fijngehakte sjalotten
  • 250 gr basmati rijdt
  • ½ kruidenbouillon blokje
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 2 eetlepels pijnpitten
  • 1 klein bokaaltje gebroken prinsessenbonen, witte bonen, erwten, wortelen en maïs
  • Groentenstrooibouillon
  • vloeibare honing
  • 4 eetlepels gevogelte bouillon
  • 2 eetlepels sojasaus

Bereiding :

  1. Paneer de kwartels en braad ze gaar in de margarine.
  2. Fruit de sjalotten glazig en ook de rijst even mee.
  3. Overgiet met water, voeg het kruidenbouillon blokje toe en laat de rijst gaar koken.
  4. Snij de ui in ringen en fruit die samen met de fijngehakte knoflook in olijfolie.
  5. Voeg de groenten, geweekte rozijnen en pijnpitten toe en breng op smaak met peper en wat strooibouillon. Laat goed doorwarmen.
  6. Kwast de kwartels in met honing en laat ze knapperig bruinen onder de grill.
  7. Giet het overtollige vet uit de braadpan en deglaceer ze met gevogeltebouillon, sojasaus en honing.