woensdag 28 september 2016

Appeltaart.



Appeltaart.

franse-appeltaart.jpg

Ingrediënten :

  • Kruimeldeeg of bladerdeeg ( uit de winkel )
  • 4 appelen
  • ananas in stukjes ( blik )
  • 2 dl melk
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels fijne suiker
  • boter
  • maïzena
  • 2 eetlepels abrikozengelei
  • enkele druppels rum

Bereiding :

  1. Leg de deeg in een beboterde taartvorm. Snij de randen af en prik met een vork in het deeg.
  2. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in halve maantjes.
  3. Schik ze mooi in waaiervorm op de deeg en leg er stukjes ananas op. ( bewaar het sap ).
  4. Meng de melk, de eieren en de suiker en klop stevig door elkaar en voeg enkele druppels rum toe.
  5. Giet dit mengsel over de taart en bak 25 minuten op 180°.
  6. Breng ondertussen het ananassap aan de kook, voeg er de abrikozengelei er aan toe en bind met maïzena.
  7. Giet dit over de gebakken taart en laat afkoelen.

maandag 26 september 2016

Varkenshaasje met champignons.



Varkenshaasje met champignons.

Scan_20160923.jpg

Ingrediënten 4 pers. :

  • 2 varkenshaasjes
  • 600 gr wilde champignons ( cantharellen, oesterzwammen, hanenkammen enz )
  • boter
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 250 gr gerookte eendenborst
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels gehahte peterselie
  • zout en peper

Bereiding :

  1. Borstel de champignons, snij ze fijn, alsook de look.
  2. Snij de eendenborst in blokjes
  3. Stoof de champignons samen met de look en de eendenborst in wat boter, voeg peper en zout toe.
  4. Als het vocht verdwenen is en de champignons mooi gestoofd zijn, voeg er dan de peterselie aan toe.
  5. Snij de varkenshaasjes in biefstukjes of bak ze in hun geheel.
  6. Schik een bedje van champignons op een bord, overstrooi met pijnboompitten en olijfolie.
  7. Schik er de varkenshaasfilets op en serveer met gestoomde aardappelen.

N.B. Je kan de saus ook met room en een scheut cognac opbinden.


De cantharelhanekam.jpg  (Cantharellus cibarius) is een paddenstoel uit de familie Cantharellaceae. De soort wordt ook 'dooierzwam' genoemd. Het is een eetbare paddenstoel met een licht peperachtige smaak.

De oesterzwamoesterzwammen vleesvervanger (3).jpg dankt zijn naam aan zijn vorm, die duidelijk iets weg heeft van een oesterschelp. De oesterzwam is geliefd om z’n zachte aromatische smaak. Bovendien krimpt de paddenstoel nauwelijks tijdens de bereiding.

Een hanenkamCantharel-7003.jpg is een eetbare paddestoel die verwant is aan de cantharel. De paddestoel heeft een korte dikke voet en een donkergele kleur. Hanenkammen zijn ook lekker in omeletten of bij konijn.