maandag 10 april 2017Gesmoorde rode poon op een groentebedje.

rode-poon.jpg

De Poon is gemiddeld tussen de 30 en 50 cm lang en weegt 200 à 500g. De poon heeft een dikke en vrij harde kop die met beenplaatjes is bepantserd en waaiervormige borstvinnen, waarmee hij over de zeebodem ”loopt”. Een andere typisch kenmerk is hun knorrend geluid, veroorzaakt door het trillen van hun zwemblaas. Vandaar dat rode poon ook knorhaan wordt genoemd.

Rode poon wordt meestal in zijn geheel aangeboden en wordt ter plaatse gekuist en gefileerd. Het visvlees is stevig, heeft een diepe smaak en leent zich uitstekend voor vissoepen en visstoofpotten. Verder is de vis heerlijk op het vel gebakken bv. op de barbecue. De vis kan op veel manieren bereid worden: in de pan, in een gewone oven, in een microgolfoven, gepocheerd, gestoomd, in papillotten, op spiesjes. Hij kan in zijn geheel geroosterd worden op de barbecue.

Ingrediënten :

 1. 4 hele rode ponen ( leeggehaald en ontdaan van de kieuwen )
 2. 4 vleestomaten
 3. 1 knoflookteentje
 4. 1 courgette
 5. 1 venkel
 6. 250 gr champignons
 7. ½ fles droge witte wijn
 8. 2 dl visbouillon
 9. 50 gr boter
 10. peper en zout
 11. enkele bieslooksteeltjes

Bereiding :

 1. Pel de tomaten, snij ze in partjes, ontpit ze en snij in blokjes.
 2. Maak de courgette en de venkel schoon en snij ze in blokjes.
 3. Snij de schoongemaakte champignons in plakjes.
 4. Fruit al deze groonten en het geplette knoflookteentje twee minuten in boter.
 5. Schik alles op de bodem van een vuurvaste schotel.
 6. Leg er de rode ponen op en kruid ze lichtjes met peper en zout. Overgiet met de witte wijn en de visfumet. Bedek de schotel met aluminiumfolie en laat 18 min. garen in een voorverwarmde oven op 230°.
 7. Schik de vis en de groenten op verwarmde borden en versier met de bieslook steeltjes.
 8. Serveer er gestoomde aardappels bij.

Nuttige tips :

 • Hele ponen altijd eerst goed wassen in stromend water, onmiddellijk nadat de vis gevangen is anders gaat de slijmhuid dikker worden.
 • Wanneer U de rode poon in de oven of in de microgolf klaarmaakt verhoogt het de smaak als U de vis even in de pan met hete olie of gesmolten boter laat kleuren en dan flambeert met een kruidige brandewijn ( pastis). Giet vervolgens alles opnieuw in de vuurvaste schotel en laat verder garen in de oven.
 • Maak U de vis in zijn geheel klaar, snijd dan liefst de kieuwen weg want die kunnen een bitter smaakje afgeven. Vermijd ook hele vissen te veel buigen om ze in de pan of de schotel te krijgen, ze kunnen immers tijdens het garen breken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten